Gästfritt

Nu har gästerna mina farit och jag har återtagit mitt rum! Kollat över facebook (som jag fortfarande inte gillar), sett över mailen, men vad jag framför allt gjort, sedan jag såg på Harry Potter och Halvblodsprinsen på bio igår, är att just läsa om boken. Känns som att det var mycket i filmen som jag inte alls mindes, så nu ämnar jag läsa om de två sista. Och böckerna är ju alltid bättre än filmerna, även om jag självfallet finner tycke i också dem. Längtar tills denna sista kommer ut så jag kan se den igen - i lugn och ro. Sedan hörde jag att sista boken kommer resultera i två filmer. Låt oss hoppas att ryktet är sant! Avskyr nämligen när filmerna jag följer tar slut! (Vilket, för övrigt, också gäller böcker.)


Gäster

Lägenheten är nu officiellt städad och tömd på sopor vilket onekligen behövdes. Nu är här snyggt och prydligt igen och jag kan bara sitta ner och invänta gästerna som kommer om si sådär en timme. Porthos är dessutom ute en sväng och rastar av sig så han bör vara lagom hurtig då vid elva när besöket troppar in. Gästerna som kommer är min gamla kamrat Björn från Växjö och hans flickvän. De ska få överta mitt rum ett par dagar medan jag har flyttat ut i en tältsäng i vardagsrummet och tagit den lilla datorn med mig. Vad som dessutom är en rolig kunskap är att dessa två snart också ska flytta upp hit, för studier. Helt sjukt galet!

Min bil blev ju förresten flyttad igår! Det gick, med lite om och men eftersom eländet först inte alls ville starta! Hade just givit upp och tänkte ringa Dennis och tigga om hjälp när han inte mer än hinner svara och VIPS så var bilen igång! Man kan fan bli gråhårig för mindre! Men iväg for vi, bilen och jag, genom hela Skellefteå, på skorrande skrikande växellåda, till hans fars arbetsplats där den nu står i väntan på att få en ny växellåda om en eller annan helg. Är fortfarande helt luyrisk över att Dennis så villigt ville hjälpa till med den saken och redan har hunnit beställa en ny låda från Kiruna!

Så rindge Cina, som jag förr hängde i stallet med, också och ville visste erbjuda mig ett sätt att tjäna bra pengar snabbt. Jag tror väl inte riktigt på sådant, och tror att jag haft en chans till sådant arbete förr och tackat nej, men man kan alltid höra efter vad det är för något efetrsoim hon nu inte sade det utan ska presentera det först på fredag. Ska faktiskt hör med Björn och hans tös om de också vill följa med. Kanske än mer intressant för dem som studerar att tjäna lite extra? Jag har ju ändå mitt jobb - än så länge. Får se när säsongen tar slut men det verkade som om de skulle försöka ha kvar mig / oss till oktober i alla fall. Så.. minst en lön till är nog att vänta efter denna som kommer i augusti.

Nåja, nu ska jag försöka ta mig an en dusch innan det är för sent. Auf wiedersehen!

Efterlajv - Nidum VII

Nidum VII avslutades med ett ytterst vått regnväder i enighet med Nidumkrönikans goda anda, men det var faktiskt torrt i övrigt - till skillnad mot förra året. Och jag måste säga att det gick riktigt bra för mig som åkte dit som en gammal bekant roll vid namn Noomina Askenbål, som kanske inte är den minst skrupelfria av rollpersoner. Om än att det skulle vara orätt att kalla henne för den allra värsta. Det finns alltid värre, så att säga.

Vad jag visste från min intrig var:

1. Ett särskilt barnbarn till en nobel herre i Bartonien behövde en escort över gränsen till Eindirien där han skulle avlämnas åt avlägsna släktingar. Han gnälldelite i början, men några lätta groggar dämpde den saken så att färden därmed blev sällsamt lätt att företa sig.

-Detta kom sedan upp i lajvets gång där pojkens moder helt enkelt lät fråga mig om saken, efter att herr Sparrebo inte kunnat hålla tyst om saken. Blir väl så när det är hans ägor man far igenom. Hon påstod sig dock vara pojkens moster. Just det. Vi tror inte på allt vi hör... Och jag valde att inget förneka, även om jag uteslöt nämnadet av groggarna och det faktum att jag ljög om att jag överlämnade honom till någon. Det gjorde jag nämligen inte, bara lämnade honom på dörrporten till en särdeles söt liten stuga.

2. En viss Marcel, som är en särdeles... egen poet, kommer vara på samma område. En forna älskare till mig, som dock inte var mycket att hänga i granen, och som tydligen anser att en natt är värd att spinna något vidare med. Han kommer nog visa sig vara jobbig, men kanske om jag gav honom samma verkningsmedel som sist vi träffades?

- Jag såg till att det blev gjort. Om än inte att jag gjorde det personligen. Nej, jag skickade istället den närvarande gycklar- (*host*) gruppen på honom med en flaska uti vilken de blandat drogen i. De skvallrade naturligtvis på mig, men jag menade att jag förvisso såld dem medlet, men vad de sedan väljer att göra med det - ja det kan ju inte jag stå för! (Speciellt som jag inte ens betalade dem)

3. Jag hade "hittat" en medaljong på vägen som jag skulle försöka bli av med. Kanske genom att försöka inbilla folk att den skulle ge dem ofantlig styrka?

- Här misslyckades jag sälja smycket, även trots löften om styrka. Det visade sig dock, efter lajvet, att smycket var ett som förespråkade en tro som går under namnet Limajdyrkande, vilken just blivit "utrotad". Alltså borde smycket väcka avsky och ogillande. Ingen nappade dock på det, vilket kanske var tur för mig?

Vad som kan vara värt att spinna på, utöver detta, till nästa lajv kan jag rabbla upp här i enkel punktform:

* En kapten i det Einiriska gardet (spelad av Thomas) blir skyldig mig fyra (eller fyrtio?) guld efter vadslagning under de grenar han själv ställde upp i under spelen i Falz Brygga. Han flyr dock utan att betala. Något som, naturligtvis, inte kan tillåtas.

*Eindiriska storkonungen Antorn Falk har uppenbarligen drabbats av storhetsvansinne och i och med hans tio nya lagar så verkar hans folk vilja bege sig från riket. Åtminstone skicka deras barn därifrån, som annars riskerar klosterskola och / eller treårig värnplikt. Ett tillfälle att syssla med människosmuggling med andra ord. Frågan är om man verkligen ska hjälpa dem över till Bartonien, eller sälja dem som slavar? Kanske kombinera dem båda tingen, beroende på vem som flyr?

*Jag gjorde fina pengar. Inte bara genom att sälja potenshöjande läkemedel, utan också genom vadslagning och försäljning av droger, så det kanske är hög tid att utöka försäljningen och kanske än mer - gräva sig djupare ner i undre världen i övrigt?

Sedan hände förstås lite annat smått och gott. Inte minst att jag slog Antorn Falks rådgivare till präst i Kaleha, vilket kändes oförskämt bra. Sedan var jag så säker på att den felkryddade förrättssoppan var förgiftad att jag passade på att hälla ut den under bordet medan Marcel läste en av sina dikter, för att sedan påstå att jag ätit upp den. Allt för att undvika giftet, som alltså inte fanns där, samtidigt som jag alltså var uppfostrad för att jag "ätit upp" den måltid som Storkonungen så vänligt bjudit på.

Så. Nu är det nedskrivet så att jag, förhoppningvis, kommer ihåg det till nästa år så jag kan använda mig av det igen. Skönt att ha en karaktär som man kan fortsätta med, för det har jag hittills inte gjort. Men nu är både Edana och Noomina utplacerade. Den senare i både Eterna- och Nidumkampanjerna. Toppen!

I morgon är jag ledig från jobbet, men ska fara söderut igen - till Skellefteå! Jag ska nämligen flytta bilen igen, förhoppningsvis för sista gången, för att ge Sels bror Dennis en chans att lappa ihop min arma bil! Han som erbjöd sig så vänligt att både finna och montera in en ny växellåda. Det är så man blir alldeles lyrisk!
XD

Lajvtider - Nidum VII

Jag håller, i skrivande stund, på att tona håret och startsminka mig för att påbörja förvandlingen till Noomina Askenbål som ska bli min rollfigur över helgen. Lajv i Umeå står att vänta och Nidumkrönikan ska få besök av min "lilla" (jag blir aldrig så liten) borgarkvinna.

Öronhängena ska dock inte medverka, de bara används nu för att de var så fina. ^_^ (Köpta för 30 spänn på Cubus)


Surströmming

Kan konstatera, efter ett besök i Lillpite, att surströmming inte riktigt är min grej. Lite förvånande med tanke på hur matglad jag är, men ärligt talat... Det är rutten fisk som verkligen STINKER ruttet! Så pass ruttet att jag nästan helt övergav tanken på att provsmaka saken i fråga redan där burken öppnades, och då satt jag ändå utomhus och kan väl överlag inte få lov att kallas för känslig. Men prova skulle jag - och provade gjorde jag! Ett hårt tunnbröd förbereddes med smör, lök, gräslök, creame fraiche innan man mosade på lite surströmming och toppade med skivad tomat. Alla ingredienser dämpade det värsta av min nervositet för att provsmaka och jag högg in - och insåg att det inte var så illa. Inte för att man kan kalla det för gott, men det är helt klart inte ruttet det smakar utan snarare salt med en ton av lite surt. Som om man hällt salt till creame fraischen ungefär, om än lite mer.. sur fisk..
Eh.. Försök själv beskriva smak i ord! XD

Andra laddningen insåg jag dock att det är lite väl lätt att överdosera fisken. Det ska vara LITE fisk i röran annars övertar den sura fisksmaken, så en firre bör räcka till nästan fem bröd. Drygsparat som fan alltså. Bara till att skrapa av brödet och göra om. Satte till lite mer övriga ingredienser och åt upp brödet när det då blev som det skulle igen.

Vad som däremot var ack så mycket trevligare var att fiska flodkräftor! Bara att agna små kräftgärdar med bete, slänga i, sedan hämta upp och kontrollera var tredje timme. Blev bara två rundor för oss, sedan upplock, men vi fick ändå tag i 44 små kräftor (som slängdes i igen) och ungefär 64 stora som ska bli kokade och smaksatta om en eller annan dag. Tydligen ska dem skita först, då de får spendera ett eller två dygn i en större badbalja tillsammans med rinnande vatten innan det är dags att koka dem. Levande ja. Jag vet, men det är så man gör.

Vad vi mer gjorde i under den fredag och lördag vi var på plats, var att bada (Med kläderna på i mitt fall. Klädsim ftw!), fiska en kortare sväng (fick ett litet yngel som hade svalt lite väl mycket av masken men inte var i närheten av kroken), och spela sällskapsspel i form av Pest eller Kolera, som går ut på att man ska välja mellan två onda ting sedan ska övriga gissa vad man valt. Kortvertionen av hur det går till. Fanns en hel del skumma alternativ att välja på vill jag lova och man lärde känna en del nya sidor av varandra.

Och så har det, naturligtvis, varit varmt och soligt hela tiden!

Så tack Sofie och Dennis för att man fick komma och festa med er! Det var underbart roligt och fruktansvärt trevligt! Och kul också att min syster hängde på. Sällan vi alls får chans att göra något tillsammans, och hon verkar inte heller ha lidigt av resan. Nästa sak vi gör tillsammans, hon och jag, kommer nog bli att se på Harry Potter.


Flodkräfta.

Kackerlackor?

Verkar som om vi har kackelackor hemma, i alla fall om jag fick gå på bilden av en som jag hittade över nätet. Spännande på det där lite makabra viset. Tyvärr fick jag väl inte riktigt ett gehör av syster nu när jag väl påpekade att det kanske var dags att göra något åt alla de skalbaggar vi har i just köket, och det av en enda enkel anledning: Att jag inte genast nappade för förslaget hon droppade i höst med att de få vi hade kanske borde tas hand om. Jag var säker på att det bara var arma skogsdjur som skulle flytta ut till våren, så jag dissade förslaget och nu menar hon att hon i retur inte tänker prioritera målet i fråga. Således kom vi fram till att det ska göras om si sådär en månad, för innan dess har hon inte tid.

Frågan är om man inte ska ta hand om det själv... Men då behöver jag en helg, eller i alla fall en dag, på mig och också jag har det lite tajt med tid nu - om jag inte ska ta ledigt vill säga. Lagom roligt att göra det för några insekters skull, speciellt när jag bara jobbar ett halvår i stöten som det ser ut som nu. Det är nämligen avfärd till Lill-Pite på fredag, sedan är väl typ del helgen slut i och med att jag också ska ta mig till Boden, och nästa helg ska jag på lajv.

Hmm.. de får väl vara en månad till. Har de fått vara ifred från i december kan de gott få husera här lite till. Om jag inte bara gör en fälla av en flaska vill säga.


Boven i dramat?

Mer festival och auktionsinköp

Så vad har hänt sedan sist?
Bilen är nu i Skellefteå i väntan på att mekanikern på OKQ8 ska komma åter från semestern, vilket sker den 10:e augusti, och ta en titt på eländet. Kan han göra något åt bilens rosslande och gnisslande för någon hyffsat billig peng ska han få göra det, annars ringer jag skroten så får dem ta liket.

Auktionen gick väl. Mer än väl till och med, där jag kom hem med både 1800-talskista, en hörnhylla, ett schackbord och ett reseskrivschatull med tillhörande vax och sigill. Inte gratis förvisso, men siffrorna kan vi väl lämna utanför, ey? Såvida ni inte är sjukt nyfikna, för då kan ni ju bara fråga. Schatullen har jag tyvärr ingen bild på, vilket också gäller hörnhyllan, men kista och bord hittade jag minibilder på:



Mor och far åkte sedan hem npå tisdagen, och tyvärr fick jag aldrig visat mitt jobb för jag mådde uselt och drabbades på måndagskvällen av feber så jag kom själv aldrig dit. de verkar dock ha blviit nöjda med resan hit. Får jag hoppas i alla fall.

Veckan fortskred sedan. Var på jobbet på torsdag och fredag, sedan var jag på Lulekalaset igår och såg på Mikael Wiehe, Anna Ternheim och Bob Hund. Anna är så grymt bra att jag bestämt mig för att faktiskt köpa hennes cd. Minns inte sist jag faktiskt köpte en hel cd och inte bara tankade hem låterna från ITunes, men nu ska jag faktiskt göra ett undantag. Bob Hund har jag väl knappt hört annat än på radio, men deras show var lätt sevärd. Så pass att jag köpte deras t-shirt!

(Mina bildprogram vägrar samarbeta med mig, så texten får förbli spegelvänd. xD)


Vid ett ämnade jag sedan bege mig hemåt och köpte blandad Thaimatskompott för trevliga 80 kronor, vilket jag snaskade i mig på vägen. Hade tänkt gå hela vägen hem men kom på bättra tankar efter en stund och betsällde taxi.

Två var jag alltså hemma och sov gott... till fyra. Sedan var det att kliva upp och åka iväg till jobbet igen. Andra helgen i rad jag klipper nu, men nu får jag i alla fall tfvå helger lediga akn jag säga. Nästa helg ska jag och syrran nämligen till Sel för kräftor och surströmming (spännande!) och sedan ska jag treoligtvis också ta mig ut till Boden för att hälsa på Jenny och Wera innan de far söderut. Helgen därefter är det sedan Lajv igen. Jej!

Ja just. Jag har rensat ogräs i mina små jordgubbskrukor med, och plockat mina första röda bär! Ljuvligt!

Klipp från Lulekalaset med Bob Hund finns att se på Mitt youtubekonto. Inte av bästa kvalite, som vanligt, men något ska man ju ha kontot till. *flin*

Eller så kan man ju, förstås, göra så här:

RSS 2.0